Valitse hirsitalo – hyvän elämän koti

Rakennusmateriaalin tuomia etuja:

 

Ainutlaatuisuus: 

Puu on vertaansa vailla oleva, elävä rakennusmateriaali. Käsinveistetyistä hirsistä tehdyt talot ovat jo pitkään olleet merkki niiden omistajan hyvästä mausta. Näin voidaan saavuttaa laatutaso, joka ei ole mahdollinen muilla käsittelymenetelmillä ja tämän huomaa helposti valokuvista. Kyseessä ei ole pelkästään muotivirtaus, vaan myös käytännönläheinen rakentamistapa. Käsinveistetyt hirret ovat aina ammattilaisten tekemiä ja niistä syntyy aina korkealaatuinen lopputulos.

 

Puumateriaalin parantavat ominaisuudet: 

Ilma hirsirakennusten sisällä on vertaansa vailla. Puu pysyy elossa ja säilyttää luonnollisen energiansa. Havupuiden pihka ja fytonsidit luovat taloihin metsän tuoksua ja terveyttä. Puu desinfioi ilman eikä päästä taloon haitallisia aineita. Kyseessä on itse luonnon keksimä ekologinen ilmastointitapa. Angaran mänty, setri ja lehtikuusi kykenevät luovuttamaan taloon niiden kasvamisen aikana kertyneen energian ja ylläpitävät niissä asuvien ihmisten kehon fysiologisia prosesseja, rentouttavat hermostoa, lievittävät verenpainetta, ehkäisevät vilustumista, kohentavat hengitys-, verenkierto- ja ruoansulatuselimistön toimintaa ja stabilisoivat psykomotorista toimintaa. Hirsitaloissa esiintyy äärimmäisen vähän migreeniä. Niissä on aina helppo hengittää puhtaan ilman ja optimaalisen happitasapainon ansiosta.

 

Ekologisuus: 

Hirsitaloissa on yksi ehdoton etu: ekologisuus ja terve mikroilmasto. Hirsi on luonnollinen materiaali, joka edesauttaa terveyttä. Monet muut rakennusmateriaalit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, ekologisesti puhdasta puuta lukuun ottamatta. Puuseinät luovat positiivisia tunteita ja niissä on ihmisen terveyttä parantava vaikutus. Puutalojen sisällä tuoksuu miellyttävästi pihkalle ja niiden lämmin väri luo taloon ainutlaatuisen ”auran”, joka rentouttaa hermostoa ja jolla on suotuisa vaikutus mielialaan ja hyvinvointiin. Puutalossa elävät ihmiset kärsivät muita harvemmin päänsärystä, masennuksesta ja stressistä.

 

Kyky hengittää: 

Puutaloilla on ainutlaatuinen kyky ”hengittää” seinien läpi. Suljetuilla ikkunoilla ja ovilla puutalojen päivittäinen ilmanvaihto on silti 30 % ja talon sisäinen mikroilmasto säilyy ennallaan kaikkina vuodenaikoina (puutaloihin ei ole pakko asentaa ilmastointijärjestelmää). Puun erityisominaisuuksien ansiosta talon mikroilmasto pysyy lämpimänä talvisin ja viileänä kesäisin. Lämpövirta pyrkii ulos sisätiloista ja kulkee hirsien läpi, kun se jäähtyy ja siirtyy hirsien ulkokerrokseen, höyry ja hiilidioksidi kulkevat kohtisuoraan puuhirsien vuosirenkaita pitkin. Tämän tuloksena kosteus ja haitta-aineet poistuvat hirsien päitä pitkin eikä seiniin kerry kosteutta. Tästä ominaisuudesta johtuen taloissa säilyy tasainen happitasapaino ja optimaalinen ilmankosteus.

 

Kestävyys: 

Puutalot ovat pitkäikäisiä ja luotettavia. Puuta ja nykyaikaista teknologiaa yhdistämällä voidaan rakentaa taloja, joista esi-isämme pystyivät vain haaveilemaan. Erilaiset puunsuojausaineet, maalit ja antiseptit suojaavat taloa lahoamiselta, hyönteisiltä ja sieniltä. Puun palonkestävyys voidaan taata täysin haitattomalla kyllästystekniikalla. Näin käsitelty pinta voi kyteä, mutta ei ikinä palaa. Puu on erittäin vahvaa materiaalia ja pohjoinen mänty vahva puulaji. Luonnollisia hirsiä (ei pyöristettyjä) käytettäessä puihin jää suojakerros joka suojaa niitä eri vaikutuksilta. Puu vahvistuu ajan myötä, toisin kuin tiilitalo, joka heikkenee.

 

Pitkäikäisyys: 

Hirsi on perinteinen, pitkäikäinen ja korkeasti arvostettu rakennusmateriaali. Sitä on käytetty rakentamisessa jo satojen vuosien ajan ja se sopii loistavasti juuri pohjoisiin olosuhteisiin. Nykyaikaisen tekniikan avulla käsinveistetyistä hirsistä rakennetun talon käyttöikä on yli 300 vuotta. Vain luonnollinen kivi on tämän suhteen kestävämpi vaihtoehto. On olemassa hirsitaloja, jotka ovat kestäneet jopa 500 vuotta, ja nekin on tehty vanhentuneella tekniikalla. Nykytekniikka tuo rakennusprosessiin merkittäviä etuja. Hirren avulla voit luoda taloosi luonnolliset ja lämpimät seinät, jotka oikeaoppisesti huollettuna säilyttävät arvonsa ja laatunsa vuosikausien ajan.

 

 

Lämmöneristys: 

Puulla on sen korkean lämmöneristyskyvyn ja alhaisen lämmönjohtavuuden ansiosta loistava lämmönsääntelykyky. Taloissa on hellekesällä viileää ja talvella puuseinät ”keräävät” arvokasta lämpöä levittäen sen tasaisesti ympäri taloa. Tämän ansiosta hirsitaloissa on lämmintä jopa paukkupakkasella. Puu poistaa talon sisälle kerääntyneen vesihöyryn eikä anna sen tiivistyä sisätiloihin, ehkäisten talon jäätymisen. Asiantuntija-arvioiden mukaan 25 cm:n paksuisissa puuseinissä on yhtä hyvä lämmöneristys, kuin 1,2 m:n tiiliseinissä. Puutalon lämmittäminen on paljon halvempaa ja nopeampaa: talo on lämmin jo muutaman tunnin kuluttua takan sytyttämisestä tai lämmitysjärjestelmän käynnistämisestä.