Angaran mäntyä

 

Männystä rakennettu talo: rakkaudella Siperiasta

 

Monet eivät tiedä, että maapallolla on olemassa noin 30 erilaista männyn ekotyyppiä. Tämä tarkoittaa myös suurta valikoimaa erilaisia vaihtoehtoja talosi rakentamiseen käytetyssä puumateriaalissa. Me suosimme Siperiassa kasvavaa Angaran mäntyä, jolla on monia etuja muihin lajeihin verrattuna: sen tiheä ja vahva rakenne muodostuu vuosisatoja kestävän kasvun aikana, muodostuen pitkäikäiseksi rakennusmateriaaliksi. Se säilyttää erinomaisesti lämpöä, mutta ei ylikuumene, sopien loistavasti sekä kylmän talven että lämpimän kesän olosuhteisiin. Tämän lisäksi se kestää hyvin lämpötilanmuutoksia, eikä pelkää äkillistä sulamista tai ennenaikaisia pakkasia. Se kestää loistavasti lahoamista sen korkean pihkapitoisuuden ansiosta ja on suhteellisen edullinen talonrakennusmateriaali erityisesti setriin tai lehtikuuseen verrattuna.

 

Angaran mänty on ikivihreä havupuu. Sillä on suora ja tasainen runko, joka voi kasvaa 50-metriseksi. Mänty saavuttaa kypsän iän noin 120-vuotiaana. Sillä on pitkä ja leveä runko, sekä omalaatuisen muotoinen kartiomainen latva. Latvan perusteella voi suurin piirtein tehdä johtopäätöksen puun iästä, sillä nuorena se säilyttää ainutlaatuisen muotonsa ja ”aukenee” vanhetessaan. Männyllä on lehtinä ikivihreät havut ja kun puu vanhenee, siihen alkaa muodostua käpyjä. Yleisesti ottaen puu elää noin 300 vuoden ikäiseksi, tosin vanhempiakin puita on tavattavissa.

 

Angaran mäntyä on suhteellisen helppo käsitellä, eikä siihen kuivuessa muodostu halkeamia tai epämuodostumia, jos käsittely suoritetaan oikeaoppisesti mm. lämpötilaohjeita ja kosteustasoa noudattaen.

Puu on ekologisesti puhdasta rakennusmateriaalia ja sitä voidaan käyttää kaikissa tiloissa.

Angaran mäntyä käytetään nykyään laajalti rakennus- ja viimeistelytöissä. Sen avulla voidaan luoda ainutlaatuinen ulkonäkö, mutta myös koko perheen terveyttä edistävät asuintilat. Angaran männyllä on voimakas antibakteriaalinen vaikutus sen korkean fytonsidipitoisuuden (bakteereita ja mikrobeja tappavien aineiden) ansiosta. Tämä ominaisuus ei häviä edes puumateriaalin käsittelyn jälkeen. On huomattu, että siitä rakennetuissa taloissa on helppo hengittää, ja flunssa ja muut virustaudit ovat merkittävästi harvinaisempia.

 

Angaran mänty kasvaa Venäjällä Irkutskin alueen taigametsissä, Angarajoen vesistöalueella. Lajin ainutlaatuiset ominaisuudet saavat alkunsa Siperian taigan olosuhteista: kylmä ilmasto ja suhteellisen tuuleton ilma, hiekkainen maaperä ja alueen ekologinen puhtaus. Puu kasvaa melko ankarassa ilmastossa ja omaa siksi loistavat fyysiset ja mekaaniset ominaisuudet, kuten korkean tiheyden ja kestävyyden vaurioita kohtaan. Tämä tekee siitä yhden kysytyimmistä talojen rakennus- ja viimeistelymateriaaleista. Puumateriaalilla on suhteellisen rikas ala eri värisävyjä: se voi olla keltaista, punaista ja joskus ruskeaa. Väri riippuu joukosta eri tekijöitä, kuten puun kasvualueesta ja -olosuhteista. Siperialainen Angaran mänty on tunnettu vaaleanpunaisesta samettimaisesta sävystään, joka vahvistuu puumateriaalissa vuosien saatossa hyvän viinin tavoin.